Servicii de inchiriere caleasca si cai pentru nunti sau alte evenimente mondene.

miercuri, 14 aprilie 2010

Nunta Medievala




Un stil de nunta deosebit!

..., iata ca din ce in ce mai multe cupluri pledeaza pentru o nunta in stil medieval.

Detaliile trebuie atent alese astfel incat intreg ansamblul decorativ si tinutele voastre sa creeze o atmosfera a vremurilor medievale. O astfel de petrecere pentru nunta ar trebui organizata intr-un local mare, inalt, eventual cu candelabre.

Invitatiile de nunta trebuie si ele sa pregateasca nuntasii spre aceasta epoca, astfel este indicat sa alegeti o hartie care sa aiba acel aspect de vechi, iar marginile pot fi ori neregulate, in degrade, ori bine accentuate. Scrisul trebuie sa il imite pe cel de mana, cu prima litera mare, care eclipseaza restul literelor. In locul plicului puteti pune un sigiliu de ceara invitatiei (asa cum se punea unui papir) si sa o legati eventual cu o panglica rosie. Puteti face o gravura personalizata pe care sa o aplicati pe ceara sigiliului. Textul invitatiei ar trebui sa fie conceput in asa fel incat sa inspire o adresare ca in vremurile medievale. Prin urmare intregul aspect al invitatiilor ii vor trimite pe invitati cu gandul la documentele timpurilor medievale.

Tinuta mirilor Rochia de mireasa va avea anumite detalii care sa aminteasca de acea perioada a carei atmosfere doriti sa o aduceti in prezent, astfel in acea vreme rochiile nu erau neaparat albe, ci mai degraba aurii sau albastre,pentru ca atunci culoarea puritatii era considerata ca fiind albastrul. De asemenea rochiile erau foarte stranse in zona bustului si a taliei, decoltate si cu maneci care erau largi de la jumatatea cotului in jos. Manecile puteau avea o portiune mai lunga ce cobora pana la nivelul rochiei. Mai putea fi atasat un guler voluminos, inalt, care sa puna in evidenta lungimea gatului si frumusetea decolteului. Trebuie ca rochia sa aiba un material fin brodat si fusta larga, cu multe volanase, iar la poale sa fie deasa. Jartiera miresei este de asemenea un elemnent foarte important, in timpurile medievale simboliza fidelitatea in cuplu si femeile nemaritate abia asteptau sa intre in posesia ei dupa ce mireasa o arunca in spate unde acestea se aflau (obicei care s-a pastrat pana astazi).
Coafura trebuie sa fie una sofisticata, cu perle sau flori adaugate. Accesoriile de asemenea trebuie atent alese in ton cu rochia dar si cu tipul nuntii. Perlele, bijuteriile mari cu pietre voluminoase, aurii, aramii, argintii sau care imita platina sunt accesorii ce s-ar potrivi unei astfel de nunti. De asemenea foarte potrivite sunt colierele inalte din perle, formate din mai multe randuri si care acopera doar gatul, fara a cobori pe piept.
Voalul de asemenea va trebui sa fie unul in culoarea rochiei si de asemenea va impartasi detalii fine, brodate cu fire aurii sau in aceeasi culoare, ori ornat cu perle.
Machiajul de asemenea nu trebuie sa fie unul foarte strident.
Buchetul miresei va fi realizat din flori de sezon, in forma de semisfera sau cu flori si plante decorative dispuse haotic. Buchetul va fi prins cu o panglica si vor fi facute multe noduri (acestea simbolizeaza bucuriile si norocul in viata de cuplu).
Tinuta mirelui nu trebuie sa fie mai prejos. De obicei in timpurile medievale mirii se imbracau cu cele mai sofisticate haine, care puteau avea nuante diferite, cel mai adesea erau negre sau de culoarea fildesului. Haina acestuia era lunga pana deasupra genunchiului si ornata cu o broderie fina din fir auriu sau argintiu.

Verighetele vremea medievalaavea doua alternative cu acelasi simbol asemeni celui al verighetelor: fie se facea un schimb de inele (traditie ce corespunde verighetelor de azi), fie imparteau o moneda, fiecare din ei purtand la gat o jumatate . Ideea verighetelor a fost insa acceptata de cat mai multe cupluri astfel incat in zilele noastre doar aceste inele au ramas sa ateste juramintele dragostei eterne a celor doi soti. Verighetele trebuie sa fie unele late sau, in cazul miresei, un inel fin lucrat.

Cum se vor deplasa "mirii acestei epoci"? La biserica, dar si la petrecere ar fi frumos sa va deplasati intr-o caleasca trasa de doi cai, ideal ar fi sa fie albi.

Primirea oaspetilor Acestia vor fi primiti in atmosfera medievala cu pahare de sampanie roze si vor primi spre exemplu, in locul placecardurilor, un fel de moneda legata cu o panglica.
Paharele pot imita spre exemplu cupele, putand fi ori din lemn, ori din metale in culori aurii, argintii etc.

Decorul nuntii in stil medieval Sala in care va avea loc petrecerea de nunta trebuie sa fie una spatioasa, inalta, eventual cu candelabre si marmura. Mesele se aranjau in vremurile medievale paralel cu peretii, astfel incat in centru ramanea un loc dedicat dansului. Mirii aveau o masa special amenajata, mai mare si mai inalta decat a restului invitatilor, iar scaunele semanau cu un tron. Dansul mirilor va fi un vals lent sau vienez, eventual cu o coregrafie adaptata pentru stilul medieval. Mesele vor fi decorate cu lumanari mari, inalte, care sa aiba un suport din fier forjat, cu boluri mari care sa contina petale de fori si alte plante uscate sau chiar fructe. Vor fi multe decoratiuni cu flori de sezon. Restul decorului trebuie ales cu grija si depinde foarte mult de gusturile fiecarui cuplu.
Va doresc sa aveti o nunta asa cum ati visat si o casnicie plina de fericire si impliniri sufletesti.

marți, 13 aprilie 2010

La "Ziua Internationala a Romilor" din Floresti - Cluj




Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie.


Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor.


Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorîţi de nazişti în timpul Războiului al doilea Mondial.


Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.
La Congresul Mondial al Rromilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Rromilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al rromilor, cântecul "Gelem, gelem", de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav "Am întâlnit şi ţigani fericiţi", peliculă ce datează din 1967.


De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al rromilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de alăt parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.


Două decenii mai târziu, la Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistică a Uniunii Internaţionale a Rromilor a oficializat alfabetul internaţional standardizat al limbii rromani, decizia fiind semnată de 17 specialişti în domeniu, din diferite ţări, în prezenţa unui observator al UNESCO.


În anul 2002, de 8 aprilie, s-a sărbătorit jubileul milenar, reprezentând 1000 de ani de atestare a rromilor în Europa. Cu acest prilej unic, în numeroase ţări de pe toate continentele s-a desfăşurat Ceremonia Râului. Lumânări aprinse şi flori au fost aruncate pe ape, în memoria strămoşilor rromi care şi-au început, acum un mileniu, drumul către Europa, apoi către cele două Americi şi mai departe.


În anul 2003, în semn de solidaritate cu etnia rromilor, însuşi Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a ţinut să participe, pe 8 aprilie, la ceremonia aprinderii lumânărilor, la Catedrala Centrală din Dharamsala şi să înalţe rugăciuni pentru pacea şi unitatea rromilor de pretutindeni.

"CALUL" in vis ...


- daca e alb, e semn bun, esti iubit de oameni si e semn de casatorie pentru fete;

- daca e negru, e semn rau, de intristare;

- daca il calaresti, e semn de desfrinare;

- daca il vezi alergind, e semn bun de petrecere si cistig;

- daca paste, e semn bun, de fericire in casnicie, dar si de o suparare mare pentru o paguba neinsemnata;

- daca trage trasura in care te afli, e semn bun, de viata imbelsugata, lipsita de griji;

- daca te loveste, e semn bun, de bogatie; daca sare, e semn rau de primejdie;

- daca e gras, inseamna bucurie, daca e slab, inseamna veste rea;

- daca e rau, inseamna paguba; daca are sa, e semn de oaspeti;

- daca vezi cai morti, e semn rau, de nefericire;

- daca vezi o herghelie, e semn mare de placere

- in toate mitologiile si traditiile, calul se bucura de un simbolism variat.


In vise el apare mai degraba salbatic, zvarlind din copite, cabrandu-se si muscand chiar pe cel care viseaza. Subiectul resimte o mare teama, dar uneori izbuteste sa calmeze animalul.


Interpretarea trebuie sa tina cont atat de comportamentul animalului, cat si al celui care viseaza, amandoua simbolizand diferite aspecte psihologice ale persoanei in cauza.